De Cypriotische keuken, wat is dat precies?

Bekijk accommodaties op Cyprus
De Cypriotische keuken, wat is dat precies?

Cyprus is een fantastisch vakantieland waar ieder jaar opnieuw duizenden mensen heen trekken om een heerlijke zomer te beleven. Ook in het voorjaar en het najaar is het eiland erg mooi om te bezoeken. Er zijn tal van redenen om hier vakantie te vieren. Zo heeft Cyprus een prachtige natuur en kun je er heerlijk zonnebaden op de vele stranden. Als je jezelf dan ook nog eens bedenkt dat het hier het grootste gedeelte van het jaar lekker weer is, begrijp je dat veel mensen hier hun vakantie vieren. En dan is er ook nog eens veel te zien op het gebied van cultuur en historie. Maar hoe zit het eigenlijk met de keuken? Ook het eten is natuurlijk belangrijk tijdens je vakantie. Hieronder wordt alles verteld over de Cypriotische keuken!

Invloed van andere landen

Bij talloze verschillende aspecten in Cyprus is de invloed van Griekenland en Turkije goed te zien. Dat geldt zeker ook voor de keuken. Er zijn zelfs behoorlijk veel gerechten die in zijn geheel zijn overgenomen uit deze landen. Ook zijn er licht aangepaste Griekse en Turkse gerechten te vinden. Toch kent de Cypriotische keuken ook invloeden uit Engeland, Italië en het Midden-Oosten. De mediterrane keuken staan in ieder geval centraal wat betekent dat er veel vis en vlees wordt geserveerd. In de meeste gevallen wordt dat gegrilld. Ook de oven is echter onmisbaar bij het bereiden van gerechten.

Veel verschillende soorten vlees

Er wordt in de gerechten dus veelvuldig van vlees gebruik gemaakt. Daarbij zijn vooral varkensvlees en rundvlees erg belangrijk. Er worden echter ook andere soorten vlees zoals lamsvlees en zelfs geitenvlees gebruikt. De Cypriotische stoofschotels met deze vleessoorten zijn ontzettend lekker en vallen bij de meest vleesliefhebbers zonder twijfel in de smaak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Stifado, een heerlijk goulash gerecht met kaneel. Qua vis is de menukaart ontzettend divers. Eigenlijk wordt alles geserveerd wat er in de Middellandse Zee wordt gevangen en dat is behoorlijk veel. Veel restaurants serveren bovendien de 'vangst van de dag'. Dit is verse vis die dezelfde nog gevangen is door lokale vissers.

Brood en salade

Bij vrijwel iedere maaltijd in Cyprus krijg je brood en salade. Dit zijn dan ook verreweg de belangrijkste bijgerechten. Je kunt vaak kiezen uit verschillende soorten brood. De salades zijn meestal vrij simpel maar in ieder geval altijd gemaakt met dagverse ingrediënten.

Meze

Houd je van tapas? Dan moet je ook de Cypriotische versie eens proberen Bij vrijwel elk restaurant op het eiland kun je Meze bestellen. Daarbij krijg je tien tot twintig verschillende typische gerechten van het land. Deze worden in kleine bordjes op tafel gezet. Vaak moet je dit wel met minimaal twee personen bestellen. Er zijn ook restaurants die een soort kleine Meze als voorgerecht aanbieden waarbij je verschillen van deze kleine gerechten op een bord krijgt. Het is zeker aan te raden om tijdens je vakantie op Cyprus een keer Meze te bestellen. Laat je door de ober ook zeker adviseren over welke wijn je het beste erbij kunt kiezen!

Deel dit bericht

Ja? Is Cyprus jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Cyprus