Cyprus: een onbekende duikbestemming

Bekijk accommodaties op Cyprus
Cyprus: een onbekende duikbestemming

Als je aan Cyprus denkt, denk je waarschijnlijk aan zonovergoten stranden en historische bezienswaardigheden. Als duikbestemming is Cyprus echter niet zo bekend. Jammer, want de heldere zee rondom het eiland biedt uitstekende mogelijkheden voor duikers! De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 16°C en 27°C, waardoor het duikseizoen op Cyprus langer is dan dat van de meeste Middellandse Zeegebieden. De zichtbaarheid onder water is heel goed, een zicht van meer dan 30 meter is geen uitzondering.

Duiken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden op Cyprus en duikscholen zijn dan ook overal te vinden. Veel hotels zijn in het bezit van een eigen duikschool, waar lessen aangeboden worden voor zowel beginners als gevorderden. Soms is het mogelijk om een duikles te combineren met een boottocht, maar veel duiklocaties zijn vanuit de kust redelijk eenvoudig bereikbaar.

Kleurrijke vissen

Wie op zoek is naar grote hoeveelheden tropische vissen zal op Cyprus wat minder aan zijn trekken komen. Overbevissing heeft in het verleden flinke schade veroorzaakt aan de visstand in de Cypriotische wateren en in vergelijking met de Rode Zee is het mariene leven een stuk minder spectaculair. Tussen de koraalriffen vind je echter nog steeds allerlei kleurrijke vissen, sponzen, zee-egels en zeeanemonen. Daarnaast loop je een grote kans om schildpadden tegen te komen, sinds hun aantal dankzij een beschermingsproject op het eiland weer aanzienlijk is gestegen. In 2013 zijn daarnaast, als onderdeel van een ambitieus plan om de groei en bescherming van het onderwaterleven te stimuleren, vijf onderwaterparken gecreëerd door het laten zinken van milieuvriendelijke schepen op strategische plaatsen langs de kust. Deze onderwaterparken, bij Paphos, Limassol, Agia Napa, Protaras en Latchi, vormen samen een beschermd gebied van 12 vierkante kilometer, dat toegankelijk is voor duikers.

Grotten en tunnels

Naast deze nieuwe onderwaterparken telt Cyprus nog ongeveer 200 erkende duiklocaties. Variërend van rotsduiken tot spectaculaire onderwatergrotten en -tunnels bieden deze voor ieder wat wils. In de wateren rondom het eiland liggen ook een aantal wrakken waarnaar gedoken kan worden, waarvan de MS Zenobia de bekendste is. Deze 187 meter lange Zweedse veerboot behoort tot de top 10 wrakduikplaatsen ter wereld. De Zenobia werd in 1979 gebouwd. Tijdens haar eerste vaart in 1980 kapseisde en zonk zij met 104 beladen vrachtwagens aan boord. Het schip ligt nog geheel intact op een diepte van 42 meter en is bij helder weer waarneembaar vanaf het wateroppervlak.

Wrakduiken

Om naar het wrak te duiken dien je minstens in het bezit te zijn van een PADI Open Water brevet. Aan de buitenkant van het wrak zijn veel verschillende vissen te spotten, maar voor wat meer ervaren duikers is het ook mogelijk het schip te betreden en op ontdekkingsreis te gaan tussen de originele belading in het ruim of in de smalle gangetjes. Spannend!

Deel dit bericht

Ja? Is Cyprus jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Cyprus