Cyprus, wat te doen?

Bekijk accommodaties op Cyprus
Cyprus, wat te doen?

Cyprus is een schitterend eiland om met een huurauto, scooter of per fiets te verkennen. Niet overal zijn de wegen even goed geasfalteerd maar de droge rotsbodem is zo hard dat ook onverharde wegen prima berijdbaar zijn. Met name aan de westkant van het eiland zijn er vele routes die je door golvende wijngaarden, diepgroene bossen met klaterende beken, historische plaatsen en langs tientallen meter diepe kloven leiden.

 

Cultuur en historie

We grijpen er zo maar een paar uit maar op een eiland met zulk een hoge cultuurhistorische waarde als Cyprus is er natuurlijk veel meer.

  • Op 1140 meter hoogte in het Paphos natuurgebied ligt het Kykkos klooster. Dit bekendste klooster van Cyprus is bijna 1000 jaar oud en opgedragen aan de Maagd Maria. Het meest bezienswaardige is het Maria-icoon in de kerk en zelfs tot op de dag van heden is deze plaats een druk bezocht internationaal bedevaartsoord.
  • Oude ambachten en met name handwerk vindt je in Pano Lefkara. Een authentiek Cypriotisch dorpje waar het befaamde Lefkarakant en -zilverwerk gemaakt wordt. In het folkloremuseumpje ter plaatse kan je zien hoe men door de eeuwen heen dit ambacht uitvoerde.
  • Aan de westkant van de havenstad Limassol liggen de ruïnes van de oude stad Kourion. Een uitgestrekt gebied met oude badhuizen, tempels en goed bewaarde mozaïeken geven je een goed beeld van de oud Grieks-Romeinse tijd.

Duiken, mountainbiken en wijnproeven

Naast de vele bezienswaardigheden zijn er ook activiteiten te over die je op eigen gelegenheid of in groepsverband kan ondernemen. Voor de zuidkust, ter hoogte van Larnaka, waar de opgravingen van de antieke stad Krition ook zeer de moeite waard zijn, ligt het Aldiana huisrif met allerhande zeeleven. Op 1400 meter voor de kust bevindt zich op 30 meter diepte, het Zenobia wrak. Voor de duikliefhebbers zeker een van de hoogtepunten.

Een waar paradijs voor de fietser zijn de eenvoudige landroutes, sportieve bergroutes of grensverleggende off-road trekkingtochten met de mountainbike door de ongerepte natuur. Zo zie je Cyprus eens van een geheel andere kant. Cyprus staat niet bekend als wijnland, toch zijn de Cypriotische wijnen meer dan de moeite waard en zijn er zowel voor met de auto als met de fiets meerdere wijnroutes te rijden waarbij je niet alleen volop de kans krijgt het proces van wijn maken van dichtbij te zien maar ook kennismaakt met plaatselijke kaasjes en andere lekkere hapjes.

Deel dit bericht

Ja? Is Cyprus jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Cyprus