De lekkerste gerechten op Cyprus

Bekijk accommodaties op Cyprus
De lekkerste gerechten op Cyprus

Door zijn centrale ligging in het oostelijke deel van de Middellandse Zee is Cyprus gezegend met de rijkste keuken van het gehele Mediterrane gebied. Niet alleen kom je er veel Griekse en Turkse gerechten tegen maar tref je er ook Arabische lekkernijen uit Libanon en Egypte aan. 

Mezedes om je vingers bij af te likken

Afgeleid van de eerder genoemde noordelijke buren vind je ook op Cyprus de heerlijkste mezedes, kleine gerechtjes die als aperitief of samengevoegd als maaltijd worden genuttigd. Bijgaand mag een lekker koud biertje, een goede Cypriotische wijn of Ouzo natuurlijk niet ontbreken. Omdat mezedes meestal koud gegeten worden zijn ze niet gemengd. De afzonderlijke gerechtjes zijn of plantaardig of dierlijk. Zo is een mezedemenu voor vegetariërs ideaal tafelen. Bij warme gerechten zoals stoofpotten en grillpannetjes moet je wel goed opletten. Hiervan zijn de hoofdbestanddelen veelal vlees, gevogelte of vis.

Culinaire uitdagingen te over

Wanneer je meer doet dan alleen zonnen en ook het eiland gaat verkennen kunnen we je zeker aanraden her en der de maaltijd te nuttigen. Het zal je opvallen dat dezelfde gerechten van streek tot streek verschillen. Zo zal je seftalikebap, gegrild gehaktworstje, anders in Limassol smaken dan in Nicosia en ook de Bisi, gefrituurd deegkoekje zal nergens hetzelfde zijn. En natuurlijk heeft ook elk gedeelte van het eiland zijn eigen specifieke wijnen.

Echte aanraders:

Voor degenen die het avontuur met de smaakpapillen aandurven geven we hier een paar voorbeelden van de lekkerste gerechten op Cyprus.

Mezedes

  • Bakla - verse groene tuinbonen in olijfolie of fawa, puree van het binnenste van de boon
  • Humus - kikkererwtenpuree
  • Gulumbra of cakizdez - op verschillende manieren ingelegde olijven
  • Hellimi- gebakken kaas

Graangerechten

  • Herse - speciaal bewerkte tarwe met vlees
  • Mucrenda pilaf - gerecht van rijst met groene linzen

Warme groentegerechten

  • Kolakas - stevige stoofpot van lamsvlees, kruiden en een inheemse zoete aardappel
  • Molehiya - groentestoof van een muntachtige groene bladgroente die bereid wordt met vlees of gevogelte
  • Bumbar - met rijst en kruiden gevulde schapendarm

Dan zijn er nog een onnoemlijk aantal heerlijk gevulde deegwaren zoals katmeri, zoete broodjes met sesampasta. Tot de lekkerste gerechten op Cyprus behoort ook zeker de Lalangi een gefrituurd en met siroop overgoten deegbolletje.

Deel dit bericht

Ja? Is Cyprus jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Cyprus