Hiken door het Troödosgebergte

Bekijk accommodaties op Cyprus
Hiken door het Troödosgebergte

Waar je in de winter prima in het Troödosgebergte kunt skiën, winterwandelen of snowboarden, is het in de zomer een prachtige plek om te hiken tijdens je vakantie op Cyprus. Het gebergte ligt midden op het eiland en wordt door zowel toeristen als de plaatselijke bevolking opgezocht voor verkoeling tijdens de warme maanden van het jaar. Door een vulkanische uitbarsting onder water werden zowel het eiland als het Troödosgebergte miljoenen jaren geleden gevormd, waardoor delen van het gebergte uit kussenlava bestaat. Gecombineerd met prachtige vergezichten is het de ideale plek voor een hiking vakantie.

Hiking paden door het Troödosgebergte

Het prachtige landschap van het Troödosgebergte wordt door hikers en trekkers van heinde en verre tijdens hun vakantie bezocht. Met heerlijk geurende dennenbossen, panorama vergezichten en glasheldere watervallen wordt het regelmatig een wandelparadijs genoemd. Er zijn vier verschillende paden waar je kunt hiken, afhankelijk van wat je wilt zien en je uithoudingsvermogen. Wil je zo dicht mogelijk bij de hoogste top van het gebergte komen, dan kies je voor het Atalante pad dat om de 1.952 meter hoge Olympus slingert. Deze weg is het langst, maar zorgt voor prachtige vergezichten en je kunt de ingang van de chroom mijnen bezichtigen.

Een ander pad is het Persephone pad, dat door de dennenbossen en langs militaire kampen voert. Dit smalle pad biedt prachtig uitzicht op de vallei vanaf de asbest mijnen van Pano Amiandos. Ben je beginnend hiker en zoek je naar een wat rustiger pad om het gebergte te verkennen, dan kun je kiezen voor het Artemis pad. Deze start op hetzelfde pad als het Atalante pad, maar vervolgt in een vlakker pad, waar je verschillende wilde vogelsoorten kunt spotten. Het wintersportcentrum Prodromos ligt ook op dit pad. Het ook redelijk gemakkelijk begaanbare Kalidonia pad leidt door dennenbossen en biedt schaduw tijdens warmere dagen. Overbrug smalle riviertjes en bezoek de Caledonische Watervallen, waar je ook mag zwemmen: heerlijk tijdens een van de warme zomerdagen.

Bezienswaardigheden in het Troödosgebergte

Aan de hiking paden die door het Troödosgebergte voeren vind je bovendien de negen Byzantijnse kerken die als UNESCO werelderfgoed te boek staan. Hier kun je prachtige fresco's bekijken. Ook ligt het Kykkos klooster in het gebergte. Om meerdere dagen te kunnen hiken, liggen er tal van hotels, campings en pensions rondom het Troödosgebergte, waar je kunt verblijven bij de vriendelijke plaatselijke bevolking. Zo geniet je tijdens je vakantie op Cyprus dagenlang van prachtige hiking tochten waarbij je zowel natuur als cultuur bezichtigt.

Deel dit bericht

Ja? Is Cyprus jouw bestemming?
Bekijk accommodaties op Cyprus