Cyprusvakantie.nl
Cyprus Blog
de beste vakanties vind je op Cyprusvakantie.nl

Een stadswandeling door Nicosia

15 Apr 2017
Een stadswandeling door Nicosia

Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is een stad die door een muur in tweeën gedeeld wordt. Dat heeft alles te maken met de deling van het eiland zelf in een Turks - en een Grieks deel. De Turkse naam voor Nicosia is Lefkosa en de Grieken zeggen Levkosia.

Nicosia

Nicosia is een levendige stad die uitnodigt om op een van de vele terrasjes plaats te nemen en van het leven te genieten. De stad aan de rivier Pedieos biedt alle gelegenheid om te shoppen. Wie van oudheden houdt, kan zijn hart ophalen in een van de vele musea, waarvan het Cyprus museum zeker aan te raden is. Een andere aanrader is de grote ijssalon op de Ledra. Wie hier een zitplek kan bemachtigen, heeft een lot in de loterij.

Muur

De Cyprioten noemen Nicosia de laatste gedeelde hoofdstad van de EU. Een wandeling door het oude deel van de stad maakt al snel duidelijk waarom dat zo is. Als je langs het parlementsgebouw loopt, waar het standbeeld van aartsbisschop Makarios te vinden is, kom je al snel in de nauwe, oude, straten en bij de muur die door de stad loopt. Kijk eens over de muur en zie hoe de Turkse soldaten terug groeten. De laatste jaren voeren de beide regeringen onderhandelingen, wat de hoop biedt, dat de muur in de toekomst zou kunnen worden afgebroken. Behalve de muur is dit deel van de stad ook een bezoek waard vanwege de oude kerken en de middeleeuwse straten. Je waant je echt in een andere wereld. Op 8 Tyllirias Square vind je een oeroude Hammam. Niet ver hier vandaan vind je beslist een Cypriotische coffeeshop. Niet te vergelijken met wat wij in Nederland hieronder verstaan, maar wel degelijk waard om een heerlijke Cypriotische koffie te drinken. Neem trouwens altijd een flesje water mee wanneer je de oude stad bezoekt. Het neemt wat tijd in beslag en het is er warmer dan in het nieuwe stadsdeel.

Shoppen

Wie bij een wandeling denkt aan lekker shoppen, moet naar de Stasikratous. Een prachtige winkelstraat, waar men elkaar ontmoet, waar de ene leuke shop naast de andere te vinden is en waar voor iedere smaak wel iets aanwezig is. Het is ook een plek om een kopje koffie te nemen of te gaan lunchen.

Parken

Nicosia heeft een opmerkelijk aantal mooie parken in de aanbieding. Maar liefst 17, waarbij het stadspark en Pedeios park de waarschijnlijk mooiste zijn. Dit hangt natuurlijk af van de smaak van de bezoeker. Het Stavrou Toufexi Park bevindt zich in het ommuurde deel van de stad. En in de buurt van de Melina Mercouri hal, genoemd naar de wereldberoemde actrice, vind je het Famagusta Gate Moat park. Van hier is het niet ver naar het Byzantijns museum en de kathedraal van sint Johannes. De mooiste wandeling door deze levendige stad maak je 's ochtends, als de dag begint of in de avondschemering. Dan zie je de zon komen of gaan. Heel bijzonder.

Beoordeling Cyprus Blog

*
*
*
*
Over de muur
Door op 2017-04-27 20:07:48
Beoordeling 2 van5 sterren
“ Als je door het lezen van deze blog denkt dat de muur de scheidingsmuur vormt tussen het Turkse en het Griekse deel, ben je mis. De grote muur bevindt zich gewoon om het historische Nicosia/Lefkosio deel, owel langs het Turkse als het Griekse deel. De scheiding boort zich dwars door het oude centrum heen. Straten zijn gebarricadeerd met banden, tonnen, gaas, hekken, afval, muurtjes en/of golfplaten met daarboven rollen prikkeldraad. Aan weerszijden zie je aangeschoten huizen, gebouwen in verval. Er zijn ook checkpoints (niet toegankelijk) en er is een soort grensovergang voor voetgangers en fietsers. Je paspoort tonen, wordt gescand, en je kunt door. Geen formulieren, visum of anderszins gedoe, gewoon doorlopen. Aan de andere kant hetzelfde. De sfeer is wel gelijk anders, Turkse deel is minder westers, je ziet geen westerse winkelketens, wel terrasjes en souvenirs. ”